INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU FIZICA LASERILOR, PLASMEI SI RADIATIEI

 

Str. Atomistilor 409, 077125 Magurele, Ilfov, Romania

 

Home

Stiintific

Organizatii

Economic

Angajari

 

 

  

Rezultate

 

Etapa de executie nr. 1/ 31.12.2012

DENUMIRE ETAPĂ: Faza pregatitoare

Obiectivul general al proiectului îl constituie obtinerea compozitelor polimer-grafena prin tehnica fotopolimerizarii cu laser.

Activitati:

Activitate 1.1:Selectia monomerilor pentru fotopolimerizare (P1)

Activitate 1.2: Studiu de literatura pentru metodele de preparare (sinteza) a monomerilor fotopolimerizabili si caracterizarea acestora. (P1)

Activitate 1.3: Studiul de literatura al metodelor de sinteza a compozitelor polimer/ grafene si selectionarea aditivilor adecvati. (P2)

Activitate 1.4: Sinteza oxidului de grafena - GO. (P2).

Activitate 1.5: Caracterizarea structurala si fizico-chimica a oxidului de grafena obtinut: UV-Vis, analize termogravimetrice (TG si DTG, DSC), XRD, Raman, FTIR, SEM, TEM (CO, P1, P2, P3)

Activitate1.6: Proiectarea, constructia si automatizarea sistemului de microprocesare pentru scrierea directa cu laser. (CO)

Activitate 1.7: Testarea scrierii directe cu laserul pe monomeri pentru structuri 2D (CO)

 

REZUMATUL ETAPEI

Faza pregatitoare a proiectului a fost dedicata studiilor de literatura privind obtinerea si caracterizarea monomerilor si a oxidului de grafit si graphene, a studiului interactiei dintre acestia precum si automatizarii si testarii sistemului de scriere cu laser a polimerilor. Se prezinta succint compusii fotopolimerizabili utilizati frecvent in polimerizarile clasice initiate de initiatori atent selectati, impreuna cu metodele de obtinere ale acestora. Ca abordari proprii, prezentam structura a 4 noi monomeri fotopolimerizabili cu functiuni diferite care au fost sintetizati pe durata primei etape, a caror reactivitate fotochimica a fost evaluata prin metoda fotoDSC. Vitezele de polimerizare si conversiile atinse de monomerii formulati singuri sau alaturi de un alt co-monomer expusi radiatiei UV, recomanda utilizarea acestora in realizarea de compozite hibride. Investigarea polimerizarii prin procedeul fotopolimerizarii cu doi fotoni (2PP) a aratat ca nu toate structurile pot forma griduri fotopolimerizate stabile si cu claritate buna, motiv pentru care se impune largirea seriei de monomeri si modificarea rapoartelor de compozitie.

Sunt prezentate rezultatele obtinute in urma cercetarilor experimentale, in vederea obtinerii de oxid de grafit si derivatii redusi si functionalizati ai acestora ce urmeaza a fii folositi ca fileri in nanocompozite polimerice.

Au fost studiate proprietatile vibrationale prin spectroscopie Raman si structurale prin microscopie electronica prin transmisie de inalta rezolutie (HRTEM) a urmatoarelor probe notate asfel: i) GO – graphene oxide (oxid de grafena) obtinut din grafit prin metoda Hummers Offerman modificata, ii) GO-AMEC – oxidul de grafena supus unei exfolieri mecanice prelungite iii) RGO-N2H4 - oxid de grafena redus chimic cu hidrazina, iv) RGOT-200, RGOT-300, RGOT-1000 – oxid de grafena redus prin tratamente termice la 200, 300 si 1000°C, respectiv. Studiile Raman efectuate la lungimea de unda de excitare 514 nm au condus la urmatoarele concluzii:

i) spectrul Raman al GO este compus din linii cu maximele la cca. 1350, 1598, 2730, 2938 si 3174 cm-1 care sunt abreviate in literatura de specialitate ca D, G, 2D, D+G si 2G. Liniile Raman D si G sunt atribuite modurilor de vibratie induse de un proces de dubla rezonanta si de o stare de dezordina/defecte rezultata din prezenta imperfectiunile structurale induse de muchii si atasarea gruparilor functionale de tip C-O in planul de baza al grafenei caracterizat prin legaturi C-C hibridizate sp2. Rapoartele intensitatilor relative ale liniilor Raman G si D (IG/ID) si 2D si G (I2D/IG) masurate pe proba GO au valoari egale cu 0.93 si respectiv 0.74.

ii) in grafena redusa in care au fost eliminate gruparile C-O, banda D este direct legata de existenta muchiilor (marginilor de grafene), care sunt privite ca defecte in structura stratului de grafena. Procesul de dubla rezonanta este dominant in generarea benzii 2D. De aceea, o carcterizare a perfectiunii stratului de grafena se face prin rapoartele de intensitati Raman IG/ID si I2D/IG . In stratul perfect de grafena, fara defecte si fara vizualizarea muchiilor, banda D dispare iar banda 2D atinge intensitatea maxima. Asa cum s-a aratat in lucrarea [7] raportul intensitatilor relative ale liniilor Raman G si D (IG/ID) si 2D si G (I2D/IG) masurate pe o grafena cu 3 straturi de provenienta comerciala are valoari egale cu 2.94 si respectiv 0.32. Aceste valori au fost folosite de noi ca referinta pentru probele studiate

iii) procesul de reducere a GO monitorizat prin modificarea valorii raportului (IG/ID) si (I2D/IG) indica o partiala reducere in cazul tratamentului termic al GO la 200 si 300°C. Tratamentul termic efectuat la 1000°C conduce la aparitia de noi defecte in structura GO.

iv) obtinerea unui GO in stare redusa este invocata probei GO-AMEC, spectrul Raman fiind caracterizat prin valori ale raporatelor (IG/ID) si (I2D/IG) egale cu 2.5 si respectiv 0.23.

Studiile de microscopie electronica prin transmisie in inalta rez0lutie au fost efectuate pe urmatoarele probe RGOT-300, RGOT-1000 si GO-AMEC. Ele au evidentat urmatoarele:

i) in proba RGOT-300 se pune in evidenta folii de grafene multistrat dezordonate formate din insule de grafene intercalate cu zone de carbon amorf.

ii) proba RGOT-1000 este formata din folii carbonice de diferite grosimi, foarte dezordonate sau practic amorfe.

iii) proba GO-AMEC contine folii subtiri de grafit, folii de carbon amorf in care exista particule cristaline de grafit de dimensiuni de ~5 nm si folii de carbon practic amorfe.

Sistemul experimental de scriere cu laser a fost construit alegandu-se varianta de scriere ce se bazeaza pe un sistem de scanare cu oglinzi galvanometrice, sistem automatizat controlat de computer. Pe acest sistem au fost realizate testele de scriere 2D a polimerilor

20132013201320132013201320132013201320132013201320132013201320132013201320132013201320132013

Etapa de executie nr. 2/ 31.12.2013

DENUMIRE ETAPĂ: Obtinerea de compozite grafene-polimer prin fotopolimerizare cu laserul

Raport intermediar neoficial: 30 iunie 2013

Etapa a doua a proiectului a beneficiat de greutatile impuse de lipsa de resonsabilitate a Autoritatii Contractante care, fara nici un fel de negociere, a impus reducerea cu 40% a sumei contractate pentru alul 2013. Redfucerea a insemnat o reevaluare a organizarii activitatilor in anul 2013, recalculare ce implica eliminarea achizitiilor de echipamente, anularea partiala a deplasarilor si materialelor, dar si a fondului de salarii.

O nota importanta ce trebuie mentionata este totala lipsa de transparenta a UEFISCDI in relatia cu Directorul de Proiect. Pe toata durata de la anuntul taierii fondurilor si pana la data depunerii Actelor Aditionale la contract, UEFISCDI a refuzat sa raspunda la intrebarile adresate prin e-mail sau direct la sediul sau, functionarii publici din aceasta institutie ascunzandu-se practic pana trecea termenul de depunere a Actului Aditional. Acesta este un exemplu ce va trebui dat de acum inainte la sectiunea privind riscurile in derularea proiectelor, acesta fiind practic riscul cel mai mare si cu cea mai mare probabilitate. 

Etapa II:

Obtinerea de compozite grafene-polimer prin fotopolimerizare cu laserul

 

Activitatea II.1

Sinteza monomerilor multifunctionali (P1)

 

Activitatea II.2

Determinarea parametrilor de structura, puritate si a comportamentului la fotopolimerizare a monomerilor  (P1)

 

Activitatea II.3

Sinteza monomerilor specifici care vor fi utilizati ca matrice organica stabila termic la obtinerea compozitelor pe baza de grafene si derivatii acestora. (P1)

 

Activitatea II.4

Sinteza grafenelor prin metoda exfolierii (P2)

 

Activitatea II.5

Caracterizarea structurala si fizico-chimica a oxidului de grafena obtinut: UV-Vis, XRD, Raman, SEM, TEM (CO, P1, P3)

 

Activitatea II.6

Identificarea metodei de preparare si a compozitiei optime a amestecului monomer/ grafene (CO, P2)

 

Activitatea II.7

Scrierea directa cu laserul a structurilor 2D nanocompozit grafene-polimer (CO)

Chiar si in lipsa finantarii proiectul a functionat, primii bani ajungand abia in a doua jumatate a lunii mai. Fiecare partener si-a onorat obligatiile contractuale demarand etapa a doua a proiectului la timp si cu rezultate promitatoare pentru cursul proiectului, atat in 2013 dar si in etapele urmatoare.

Activitatile au fost initiate individual si coordonate de Directorul de proiect. Partenerul ICMPP a lucrat la sinteza monomerilor si caracterizarea acestora pentru optimizarea lor in cadrul etapelor viitoare de realizare a amestecului monomer-grafene si de optimizare a procesului de fotopolimerizare cu laser.

Din seria monomerilor fotopolimerizabili propusi spre studiu in aceasta etapa, s-au sintetizat si caracterizat din punct de vedere spectral doi dimetacrilati care difera prin natura gruparilor incorporate in structura (uretanice, uree) si a unor secvente hidrofile (dietilen oxid) sau hidrofobe (fluorena). S-a inceput studiul determinarii unor parametri privind fotoreactivitatea monomerilor individuali sau in amestec cu alti monomeri organici/hibrizi si s-a caracterizat o parte din filmele compozite obtinute.

Procesul de obtinere a grafenelor a fost continuat de catre Partenerul ICPE-CA.

Obiectivul etapei de proiect consta in obtinerea de grafene multistrat pri metoda exfolierii. Grafenele conform literaturii de specialitatre se pot obtine prn exfoliere pri mai multe metode, toate aceste difera intre ele prin mediu de exfoliere. Ca mediu de exfoliere se pot utiliza mai multe tipuri de agenti purtatori clasificati dupa starea de agregare: lichizi, solizi, fluide aflate in punctul critic.

Dupa agentul - mecanic de exfoliere exista diverse posibilitati de exfoliere. Am ales metoda cea mai ieftina si fezabila din punct de vedere al dotarilor standard de laborator pentru institutele de cercetare dar fezabila si industrial. Aceasta este exfolierea folosind ultrasunete. Pentru experimentarile de laborator am folosit o baie sonica de tip: Falc Instrument Italy. Aparatul 90 Plus (Brookhaven, SUA) si Spectrofotometrul UV-Vis-NIR de tip V-570 (Able&Jasco).

Factori ce influenteaza exfolierea grafitului in solventi si obtinerea de grafene multistrat sunt: A. temperatura, B. mediu de exfoliere, C. timpul de sonicare, C. Concentratie, D. Caracteristicile materiei prime; 

A. Factorul temperatura

Un factor important in exfolierea grafitului si stabilizarea in solutii a grafenelor este temperatura.

Factorul tempratura poate favoriza mentinerea in solutii coloidale a anumitor siteme aditivi/solvent-mediu de exfoliere/garafit-grafene. Astfel sitemul materiale carbonice / hidrocarburi si materiale carbonice / solventii clorurati sunt favorizati de temperaturi joase, in timp ce sitemele materiale carbonice/ solventi aromatici sunt favorizate te tempraturi ridcate.

Din aceste motive fiecare sitem experimental aditivi/solvent-mediu de exfoliere/garafit-grafene va fi conditionat de temperatura de lucru proprie.

B. Factorul mediu de exfoliere

Stabilirea solventilor potriviti pentru utilizarea ca mediu de exfoliere pentru exfolierea grafitului invedera obtinerii grafenelor multistrat, prn metoda exfolierii cu ultrasunete;

Dintre solventii potriviti vom alege solventii (maxim 3, pentru comparatii) care vor da rezultate bunesi vor sadiface conditiile impus de (1) compatibilitate cu sistemul polimeric si  (2) conditile impuse de bancul de lucru pentru polimerizarea in situ cu laser;

In urma studiului literaturii de specialitate au fost selectati mai multi solventi pentu a fi utilizati ca mediu de exfoliere invederea obtinerii grafenleor care vor fi utilizate ca fileri pentru obtinerea compozitelor poimerice urmatorii solventi: NMP - N,N metil pirolidona; DMSO  - di- metil sulfoxid;THF – tetrahidrofuran; C3H6O- Acetona;Hidrocarburi: Toluen, Benzen;Alcolii: etilic, propilic; Acizi: Acid acetic, acid formic, acid propionic.

C. Factorul timp-timpul de sonicare

Au fost selectati si experimentati practic urmatorele perioade de sonicare: timp de sonicare 30 minute, 1h, 2h, 4h, 8h. Daca pentru NMP se poate considera sufcient 30 minute pentru o exfoliere incipienta a grfitului, pentru ceilanti solventi utilizati ca THF, AcOH, DMSO, DMF si toluenul, timpul de sonicare la parametrii de putere ai baii de sonicare nu a dezvoltat destula forta motoare sa exfolieze planele grafitice, in mare masura acestea nu au ramsa in solutie si s-au sedimentat pe fundu epruvetei. La verificare dupa 24h, toate solutiile experimentale erau sedimentate in totalitate. Timpul de sonicare de 1h a fost si acesta considerat ineficeint pentru conditiile experimentale utilizate, considerandu-se ca pentru un randament mai mare este necesar un timp mai mare de sonicare.  Timp de sonicare 2h, respectiv 4h, au fost ales ca timpi - parametrii optimi de lucru pentru conditiile de laborator experimentate tinind cont de echilibru intre randamentul de exfoliere – posibilitatea distrugerii planelor grafitice datorita unei energi prea mari. In vederea optimizarii parametrilor experimentali de laborator trebuie sa se tina seama de echilibru intre exfoliere si distrugerea prin rupre, segmentare si posibilitatea reagregarii. In final a fost considrat ca timp optim de sonicare 2h respectiv 4h, pentru ca puterea de exfoliere a solventilor este foarte diferita. Se va folosi 2h pentru agentii de exfoliere puternci cu este NMP si 4h pentru cei cu randamente de exfoliere mai mici cum sunt apa si acizii, care au insa alte avantaje: pret, cost mai mic, toxicitate mai mica, etc.

 C. Factorul concentratie.

Stabilirea concentratiei optime in vederea obtinerii curbei de calibrare pentru curbele de absorbtie UV-Vis. In vederea exfolierii grafitului si obtinerii de grafene multistrat. S-au efectuat mai multe experiemente cu mai multe concentratii de start pentru o singura materie prima, respectiv grafit1(firma exportatoare Merk, 325 mesh):

(1) 10mgG/ ml solvent; (2) 5mgG/ml solvent, (3)3mgG/ml solvent, (4) 1mgG/1ml solvent, (5) 0.5 mgG/1ml solvent si (6) 0.1mgG/1ml solvent.

Initial toate experiementele au fost efectuate folosind solventul NMP, ca mediu de exfoliere.

Dupa consultarea literaturii de specialitate si efectuarea unor experimente de laborator am ales o concentratie de lucru un pic mai mare decat cele prezentate in literatura, datorate impedimentelor legate de erorile de masurare, penru reusita reperoductibilitati si din motive economice ce tin de versatilitatea/fezabilitatea metodei de obtinere. In final concentratia optima sitemului experimental alesa a fost1mg grafit la 1ml de solvent.

D. Factorul materie prima (structura cristalina, forma si marime)

Pentru experimente au fost folosite 3 tipuri de grafit, cu marimi si factori se structura, forma diferite:

grafit1. grafit sintetic, 325 mesh, ultra fin, ultra pur, conc C 99.99 %, producator Merk.

grafit 2. grafit sintetic, forma sferica, tip- conductor, conc C 99.99 %,producator China

grafit 3. grafit natural, conc 99,9 %, 10 microni, producator Cehia

Figura 1,2 reprezinta curbele de calibrare pentru absorbtia la lungimea de unda 660, pentru o concentratie data, pentru materii prime diferite cu aceiasi modalitate de preparea 1h sonicare, 30 minute centrifugare, 600rpm, 24 h sedimentare,  solventul folosit NMP, temperatura camerei.

Coeficientul de extinctie se incadreaza in ordinul de marime, in literatura sunt prezentate valori pentru coeficientul de extinctie intre 1,000 si 2,460 L/mg. In aceste conditii de prelucrare cele mai bune valori au fost obtinute pentru grafit1. Diametru hidrodinamic al particulelor de din solutiile coloidale sunt cuprinse intre 100 nm si 900 nm in functie de solventul utilizat si timpul de sonicare. Cel mai bune rezultate s-au obtinut cu NMP, DMF urmata de DMSO. Pentru THF, acid acetic si apa rezultaele au fost nesatisfacatoare. In solutiile de THF stabilitatea este foarte mica, avind tendinte de aglomerare, solutiile nu sunt stabile si din cauza evaporarii foarte rapide, in concluzie nu este un solvent potrivit. La spewctrele de UV-Vis in regiunea lunginii de unda de 660 nm apre o descrestere monotona ceia ce nu o face potrivita pentru masuratorea extinctie la acesta lungime de unda, nu satisface condiiile impuse. Deasemenea apa fara aditivi nu duce la formarea de solutii coloidale, acestea sedimenteaza si aglomeraza foare repede, diametru hidrodnamic nu a putut fi stabilit.Deasemenea apa nu este un solvent potrivit fara aditivi corespunzatori. 

E. factorul aditivi de dispersie.

Stabilirea sitemelor aditivi/solvent-mediu de exfoliere/garafit-grafene. Pentru cresterea randamentului si a calitatii solutiilor de grafenelor se folosesc diferiti aditivi cu rolul de dispersanti si rol de a impiedica fenomenul de reagregare specific materialor carbonice. Pentru obtinerea solutiilor coloidale cu stabilitate indelugata se adauga in solventi-lichidul purtator divese substante cu rol tensioactiv care are rol de dispersant. Am ales 3 tipuri de substante tensioactive care urmeaza sa fie experimentate pentru fiecare tip de solvent. Obiectivele etapei pregatitore in ceia ce priveste fluxul tehnologic, concentratiile si timpii optimi de ultrasonare fiind stabiliti se pot trece la etapa propiu-zisa de stuiere a urmatorilor solventi –lichide purtatore.

Urmatorea etapa cuprinde validarea metodelor de obtinere prin verificalea calitatii prin spectroscopie RAMAN si TEM. Din fiecare lot se vor alege cate 3 probe pe baza rezultatelor obtinute la masuratorle prin DLS (diametru hidrodinamic) UV-Vis, zeta potential ptentru stabilitate, care sa satisfaca cerintele impusa de temea< 5microni, stabilitate aceptabila, concentratie cat mai mare, si diametru sa nu varieze pe o plaja larga.

Figura 3. A fost stabilit urmatorul flux tehnologic pentru obtinerea de solutii coloidale de grafene in diferiti solventi.

 

 Tabelul 1 Proprietatile solventilor alesi pentru exfolierea grafenelor.

 

Formula

Temperatura de fierbere

Temp. de topire

Vascozitatea

Densitatea

(20  C)

Indice de refractie

Metilpirolidona

C5H9NO

202-204 °C,

24 C

 

1.028

 

Dimetilformamida

C3H7NO

152-154 °C,

-60 C,

0.92 mPa s (at 20 °C)

0.948 g mL−1

1.4305 (at 20 °C)

Dimetilsulfoxid

C2H6OS

189 °C,

19 C,

1.996 cP at 20 °C

1.1004 g cm-3

1.479
εr = 48

Tetrahidrofuran

C4H8O

66 °C,

−108.4 C,

0.48 cP at 25 °C

0.8892 g/cm3

 

Acetona

C3H6O

56-57 °C,

-95--93 C,

0.3075 cP

0.791 g cm−3

1.35900

Alcool etilic (Etanol)

C2H6O

78.37 °C,

−114 C

0.0012 Pa s (at 20 °C), 0.001074 Pa s (at 25 °C)[3]

0.789 g/cm3

1.361

Alcool propilic

 

 

 

 

 

 

Acid acetic

C2H4O2

118-119 °C,

16-17 C,

1.22 mPa s

1.049 g cm-3

1.371

Acid formic

CH2O2

100.8 °C,

8.4 C,

.57 cP at 26 °C

1.220 g/mL

1.3714 (20 °C)

Studiile proprietatilor materialelor grafitice sunt in desfasurare la Partenerul INCDFM. Cateva din rezultatele preliminare privind studiile prin efect Raman si microscopie electronica de inalta rezolutie (HRTEM) pe probe furnizate de catre Partenerul ICPE-CA  au pus in evidenta urmatoarele rezultate structurale:

1. Spectrul Raman al probei GO pune a pus in evidenta prezenta imperfectiunilor structurale induse de muchii (defecte in structura stratului de grafena) si de prezenta gruparilor functionale de tip C-O in planul de baza al grafenei.

2. In probele RGO, spectrele Raman indica o  reducere partiala atat in cazul reducerii cu hidrazina, cat si  in cazul tratamentelor termice al GO la 200 si 300C. In plus, tratamentul termic efectuat la 1000C conduce la aparitia de noi defecte in structura GO.

3. Studiile HRTEM pe RGO au pus in evidenta in proba redusa la 300C folii de grafene multistrat dezordonate formate din insule de grafene intercalate cu zone de carbon amorf, in timp ce in proba redusa la 1000C foliile de carbon foarte dezordonata, sunt practic amorfe, in concordanta cu datele de spectroscopie Raman.

4. In schimb, proba GO-AMEC, rezultat in urma unui amestec mecanic, desi nu este o proba de GO redus, din punctul de vedere al caracteristicilor structurale deduse din spectroscopia Raman, este cea mai apropriata de o proba etalon RGO cu trei straturi, de provenienta comerciala. Datele HRTEM au pus in evidenta, pe de o parte, existenta unor folii subtiri de grafit, ceea ce explica valoarea mare a raportului IG/ID obtinuta din spectrul Raman, iar pe de alta parte a unor nanocristalite de grafit de dimensiuni de ~5nm inglobate in folii de carbon amorf.

Intre parteneri au avut loc mai multe runde de discutii privind compatibilizarea solventilor folositi pentru realizarea amestecurilor monomeri-grafene si pentru developarea scrierilor cu laser a compozitelor polimeri-grafene. Protocoalele privind amestecarea si procesarea acestora sunt in curs de desfasurare si constau in determinarea solubilitatii grafenelor si monomerilor in diverse tipuri de solventi, in monitorizarea gradului de aglomerare a grafenelor, in gradul de amestecare a grafenelor cu monomerii, dar si testarea influentei grafenelor in masa monomerica asupra procesului de scriere cu laserul.

In plus, Ccoordonatorul INFLPR a realizat echiparea laboratorului cu o noua linie de scriere cu laserul dedicata prin instalarea sistemului de scanare achizitionat anul trecut. Au fost efectualte lucrarile de aliniere si primele experimente de scriere pe monomeri test. Lucraile de aliniere sunt calibrare sunt in curs.

Partea a doua a anului va incepe cu activitati comune de caracterizare si optimizare a proprietatilor grafenelor. Simultan sunt programate activitatile de realizare a amestecurilor compatibile monomer-grafena-solventi si testarea scrierii structurilor compozite polimeri-grafene.

 Diseminare:

Poster la conferinta “Frontiers in Polymer Science Coference”, Sitges-Barcelona, Spania, 21-23 Mai 2013. Titlul lucrarii: Synthesis and characterization of some photopolymerizable urethane macromers as matrix for incorporating graphene oxide

Autori: Tinca Buruiana, F. Jitaru, V. Podasca, G. Epurescu, I. Ion, E. C. Buruiana

 

2013 © George Epurescu