CRESTEREA VIZIBILITATII COMUNITATII STIINTIFICE DIN DOMENIUL LASER SI PROCESARILOR LASER, IN VEDEREA INTEGRARII IN ARIA EUROPEANA DE CERCETARE

 

Contract nr. 62/02.02.2006

 

Acronimul Propunerii: VILAS

 

Director de proiect: Dr. Maria Dinescu

INFLPR - Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei;

Grupul Procesare Optica de Materiale Avansate;

 

 

Etapa I

Constituirea retelei europene si organizarea unui Workshop de informare la nivel national privind programul cadru 7

20 iunie 2006

 

    Info day privind Programul cadru 7 a Comunitatii Europene 

 

    Bucuresti-Magurele, INFLPR,  16 iunie 2006

 

    Lansarea programului cadru 7 al Comunitatii Europene si aprobarea bugetului pe perioada 2007-2013 in Sedinta Parlamentului European din 15 iunie 2006, deschide calea lansarii de noi anunturi (calls) pentru depunerea de proiecte. Aceasta presupune o cunoastere clara a tipurilor de activitati si a directiilor de cercetare care vor fi promovate. Reuniunea a avut ca scop prezentarea unor materiale generale privind programul cadru 7, mentionarea directiilor de cercetare prioritare, cu sublinierea zonelor in care laserii si procesarile laser pot interveni. In final au fost prezentate cifrele concrete aprobate in Parlamentul European si repartitia lor pe domenii si directii.  

 

NUMARUL TOTAL DE PARTICIPANTI – 25 (Romania)

 

 

    PROGRAMUL MANIFESTARII 

 

 

    REZUMATUL PREZENTARILOR SI AL DISCUTIILOR

 

    Prezentarile s-au bazat pe materialele distribuite de Agentia Nationala pentru Cercetare cu prilejul diferitelor „Workshop”-uri organizate la nivel de tara, a intilnirilor din cadrul proiectului cu ministerul certetarii din Austria si din ultimele informatii rezultate din pagina de web a Programelor Comunitatii Europene. Au fost de asemenea inserate ultimele detalii privind cifrele propuse si cele aprobate pe categorii de activitati si directii de cercetare. Discutiile au vizat mai ales necesitatea mobilizarii cercetatorilor din institut si din unitati cu preocupari in domeniul laserilor si aplicatiilor laser pentru participarea la consortii, inca de la primele lansari de propuneri, in vederea cresterii sanselor de a cistiga un proiect european. De asemenea s-a subliniat necesitatea unei mai bune cunoasteri a aspectelor economice ale conceperii si desfasurarii proiectelor, pornind de la dificultatile intilnite in gestionarea programelor cadru 5 si 6. S-a mentionat ca obiectiv principal atragerea tinerilor si gasirea unor mijloace concrete de reincadrare in cercetare a celor care au facut studii de doctorat sau master in strainatate.

 

    GRADUL DE REALIZARE A OBIECTIVELOR ENUNTATE DE PROIECTUL DE FATA

Obiectivele enuntate in aceasta etapa au fost realizate in totalitate, activitatile desfasurate fiind multiple si complexe, de la contacte stiintifice cu personalitati de prestigiu din domeniu pina la participarea si prezentarea de 11 lucrari stiintifice la una din cele mai prestigioase conferinte internationale din domeniul materialelor, E-MRS Nisa 2006. Info-day-ul a fost organizat imediat dupa ce bugetul programului cadru 7 a fost aprobat, stiindu-se astfel exact care vor fi posibilitatile de finantare.

 

IMPACTUL SI REZULTATELE ORGANIZARII ACESTEI MANIFESTARI

    Lucrarile prezentate la Conferinta E-MRS vor fi publicate in reviste de prestigiu cotate ISI din domeniu dupa ce ele vor trece prin „sita „ tipica a revistelor respecive (referenti, modificari, etc.). S-a stabilit tematica workshopului ce se va desfasura cu ocazia conferintei ALT’06 si a participarii romanesti la Conferinta ALT’06. La conferinta de la Nisa au fost purtate discutii in vederea alcatuirii unui consortiu pentru un program in domeniul procesarii laser a materialelor polimerice cu proprietati functionale.

 

    In prima etapa au fost contactati directori de institute, sefi de laboratoare si profesori de la universitati europene cu preocupari in domeniul laserilor si procesarii laser. Le-au fost prezentate informatii despre INFLPR, despre grupul OPAM( „Optical Processing of Advanced Materials”) si au fost invitati sa participe la Conferinta Advanced Laser Technolgies „ ALT06” ce se va desfasura la Brasov in perioada 8-13 Septembrie 2006, prilej cu care se  va organiza primul workshop al retelei internationale. Au fost identificate grupurile cu preocupari similare din Romania in scopul antrenarii lor la activitatea respectiva. S-a realizat un grafic de vizite si seminarii pe care specialistii straini care vor fi invitati le vor prezenta in INFLPR sau in alte institute si unitati cu profil de procesari laser din Romania.

    De asemenea s-a alcatuit un plan al vizitelor si participarilor la conferinte internationale la care vor fi prezentate rezultatele din domeniul procesarilor cu laser. S-a organizat participarea cu 11 lucrari la Conferinta Europeana de Fizica Materialelor-E-MRS) ce s-a desfasurat la Nisa in perioada 28 mai-3 iunie. Lucrarile au fost prezentate la trei simpozioane, crescind astfel aria de contact a cercetatorilor prezenti. Au participat 9 cercetatori si doctoranzi din grupul care desfasoara prezntul proiect. Cu ocazia acestei participari au fost contactati alti cercetatori de prestigiu in scopul de a fi invitati sa fie implicati in reteaua pe care o organizam. Seful proiectului, Dr. Maria Dinescu, ca si co-chairman al simpozionului H  a organizat si participarea a inca 11 persoane din INFLPR la E-MRS.

    A fost organizat un info-day privind primele informatii despre Programul Cadru 7. Cum bugetul final a fost votat in Parlamentul European  numai in ziua de 15 iunie, info-day-ul a avut un caracter general, dezvoltindu-se aspecte legate arii de finantare speciifice,  de directii de finantare si de sume pe directii. A fost prezentat un studiu de specialitate privind proprietatea intelectuala in contextul apropiatei integrari a Romaniei in Comunitatea Europeana.

  

 

Etapa II

Oragnizarea unei reuniuni a retelei europene si a unui Workshop la nivel national cu prilejul Conferintei Internationale ALT 06

20 septembrie 2006

 

Organizarea Conferintei Internationale  ”Tehnologii avansate cu laser” ALT’06

Organizarea unui workshop de informare asupra activitatii retelei europene

Organizarea de vizite in laboratoarele romanesti de profil  a participantilor straini si romani la Conferinta ALT’06.

 

 

 

MOTIVATIA ORGANIZARII MANIFESTARII TEHNICO-STIINTIFICE  DETALII DESPRE MANIFESTARE

 

    Conferinta internationala "Tehnologii avansate cu laser" a fost initial conceputa si organizata ca o reuniune a specialistilor in laseri si procesari laser din Europa, America si Canada pe de o parte si specialsiti din acelasi domeniu din Rusia. Prima editie a acestei conferinte a avut loc in 1993 , initiatorul si Chairmanul ei fiind Academicianul Alexandru Prokhorov, laureatul Premiului Nobel pentru Fizica.  Aceasta a devenit o Conferinta internationala de prestigiu,  organizata de  diferite tari prin rotatie, editia din 2001 avand loc tot in Romania, la Constanta. Ea a mai fost organizata in Rusia (de 2 ori), Cehia (de 2 ori), Germania, Grecia, Franta, Italia (de 2 ori), Elvetia, Marea Britanie si China. Conferinta „ALT’06” a permis reunirea tuturor membrilor retelei europene, organizarea unui workshop si organizarea de vizite in laboratoarele de specialitate din INFLPR.

 

NUMARUL TOTAL DE PARTICIPANTI 143

PROGRAMUL MANIFESTARII 

 

Conferinta ALT’06: 08-12 septembrie

Conferinta  a fost dedicata celor 4 tendinte actuale impuse de cererea din lumea industriala si bio-medicala:

    Sesiunile de lucrari au cuprins 38 lectii invitate, 23 prezentari orale si 56 de postere, prezentate fie in plen, fie in sesiuni paralele, pe parcursul a 4 zile. La sesiunea de postere, desi au fost alocate pentru prezentare si dezbatere doar 2 ore, lucrarile afisate au putut fi analizate pe toata perioada conferintei.

    Pentru a incuraja tinerii cercetatori in eforturile lor de a se integra in aceste domenii multidisciplinare, au fost acordate trei premii “Young Scientist Award” celor mai bune prezentari din sesiunea de postere.

 

Workshopul retelei europene de Procesari laser in domeniul de materiale noi si nanostructurate: 09 septembrie

 

  

REZUMATUL PREZENTARILOR SI AL DISCUTIILOR

 

    La prezentul raport de faza se ataseaza un caiet cu abstracte ale comunicarilor stiintifice prezentate la Conferinta ALT’06.

    La Workshopul retelei europene au intervenit la discutii 23 de participanti romani si straini. Discutiile au avut ca principal subiect alcatuirea a trei consortii  care sa propuna proiecte in cadrul FP7 in domeniul Nanotehnologiilor,  Procesarilor de materiale functionale cu laseri cu pulsuri ultrascurte si al Procesarilor cu laser si plasma a materialelor „soft” (polimerice si biologice).

 

 

GRADUL DE REALIZARE A OBIECTIVELOR ENUNTATE DE PROIECTUL DE FATA

    Obiectivele enuntate in aceasta etapa au fost realizate in totalitate, activitatile desfasurate fiind multiple si complexe. Am remarca mai intii contactul cu cei 72 de specialisti straini, reprezentind  unele din cele mai faimoase personalitati din domeniul laserilor si procesarilor cu laser, autori de carti publicate in edituri de prestigiu precum Springer Verlag, Academic Press, Willey & Sons, etc precum si de numeroase lucrari stiintifice de referinta. S-au realizat contactele necesare alcatuirii de consortii pentru FP7. 

 

IMPACTUL SI REZULTATELE ORGANIZARII ACESTEI MANIFESTARI

  

Conferinta Internationala ALT’06.

    Sesiunile de lucrari au cuprins 38 lectii invitate, 23 prezentari orale si 56 de postere, prezentate fie in plen, fie in sesiuni paralele, pe parcursul a 4 zile. La sesiunea de postere, desi au fost alocate pentru prezentare si dezbatere doar 2 ore, lucrarile afisate au putut fi analizate pe toata perioada conferintei.

    Conferinta a fost un mijloc foarte bun pentru cercetatorii romani lucraind in domeniul laserilor si aplicatiilor lor de a mentine contactul si a asigura si mai departe integrarea specialistilor din Romania in activitatile comunitatii stiintifice internationale. Astfel, prin expunerile in plen si prin posterele expuse, rezultatele cercetarii romanesti au putut fi mult mai bine detaliate si au atins mult mai multe aspecte decat ar fi facut posibila o simpla prezentare de institut sau domeniu.

    Consideram ca a fost creat un mediu propice pentru stabilirea contactelor si a discutiilor intre participanti in vederea unor viitoare colaborari nationale si internationale. Tinta predilecta a discutiilor a vizat organizarea si participarea la Consortii internationale care sa propuna proiecte in Programul Cadru 7 al Uniunii Europene.

Pe durata desfasurarii lucrarilor s-a remarcat:

    Trebuie mentionat si faptul ca reusita conferintei s-a datorat intr-o foarte buna masura eforturilor organizatorice, absolut toti participantii fiind incantati de conditiile de desfasurare a lucrarilor, de locatia conferintei, precum si de calitatea materialelor distribuite pentru promovarea conferintei. In plus, programul social a asigurat destinderea necesara stabilirii unor discutii mai degajate si directe,  descoperirii unor afinitati mai adanci, departe de lumea relativ rece a comunicarii pur stiintifice.

    Conferinta a beneficiat si de auspiciile celebrarii a 90 de ani de la nasterea academicianului rus A.M. Prokhorov, cel care a initiat aceasta manifestare, continuata si azi de discipolii sai. A.M. Prokhorov a castigat premiului Nobel pentru Fizica in 1964 impreuna cu C. H. Townes si N. B. Basov pentru rezultate fundamentale in domeniul electronicii cuantice care au permis construirea oscilatoarelor si amplificatoarelor bazate pe principiul maser-laser. Grupuri de cercetatori din INFLPR care au avut colaborari cu Institutul condus de A.M. Prokhorov sint autori a multor publicatii comune de prestigiu si referinta aparute in jrnale internationale cu factori de cotare ISI foarte inalti.

    Pentru a incuraja tinerii cercetatori in eforturile lor de a se integra in aceste domenii multidisciplinare, au fost acordate trei premii “Young Scientist Award” celor mai bune prezentari din sesiunea de postere.

Workshopul retelei europene a  constituit un prilej de sintetizare a unor tendinte si proiecte deja antamate la nevel bi sau trilateral.

    Vizitarea laboratoarelor de catre specialistii straini a constituit un prilej de a se discuta la fata locului despre posibilitatile concrete de colaborare, tematici, schimb de doctoranzi, proiecte in FP7.

    In concluzie, consideram ca activitatea desfasurata in aceasta etapa si-a atins scopul propus, iar cercetatorii romani, mai ales cei tineri, au intrat in contact cu personalitati prestigioase si au audiat prelegeri de mare tinuta stiintifica, activitati benefice pentru dezvoltarea ulterioara a domeniului laserilor si aplicatiilor.

                

 

 

Etapa III

Organizarea de contacte directe dintre membrii retelei europene constituite si unitati de cercetare din Romania prin vizite bilaterale si participarea la un workshop privind primele activitati din Programul Cadru 7.

15 mai 2007

 

 

 

 

Etapa IV

Organizarea unui Workshop National cu participarea unor membri din reteaua europeana

30 noiembrie 2007