Numele proiectului: Platforma Modulara Aeriana pentru Monitorizare Atmosferica Inteligenta

<< English version

Acronim: MAPIAM

Director de proiect: Marius DUMITRU

Coordinator: National Institute for Lasers, Plasma, and Radiation Physics (INFLPR)

Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
 

Rezumatul proiectului:

Proiectul intitulat “Platforma Modulara Aeriana pentru Monitorizare Atmosferica Inteligenta”, acronim MAPIAM, are ca scop demonstrarea unei platforme aeriene mobile pentru detectarea si monitorizarea de gaze combustibile. Aceasta platforma propune o combinatie sinergetica intre robotii aerieni si senzorii de gaze combustibile bazati pe nanostructuri din oxizi metalici semiconductori. Utilizând avantajele nanotehnologiei, precum si pe cele oferite de platformele aeriene robotizate, arhitectura MAPIAM permite utilizarea platformei pentru aplicaţii de supraveghere si control necesare in activitati precum: pierderi de combustibil survenite pe magistralele de transport carburanţi; detectarea de deversări accidentale sau voite de catre agenţi industriali sau casnici, controlul poluanţilor în transporturile rutiere, navale, feroviare etc.
Cele doua echipe, coordonatorul de proiect si partenerul, vor lucra in paralel pentru dezvoltarea celor doua sisteme principale din componenta MAPIAM (Senzorii de gaz din nanoparticule pe baza de SnO2 si vectorii aerieni). In ultima etapa, senzorii de gaze combustibile dezvoltati si testati in laborator vor fi atasati robotilor aerieni. Ansamblul rezultat va fi testat in conditii de laborator specifice pentru ajustarea parametrilor partilor componente astfel incat platforma sa functioneze ca un tot unitar, demonstrand fezabilitatea MAPIAM.